Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın, yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin önemli bir parçasıdır.

Buna karşın pek çok ekonomik, sosyal ve kültürel faktör nedeniyle ülkemizde ağız ve diş sağlığı hizmetleri topluma gerektiği kadar ulaşamamaktadır. Gelişmiş ülkelerde kişi başına diş hekimine gitme sıklığı yılda 5 iken, ülkemizde bu sayı 0.7 dolaylarındadır.

Ağrısı dayanılmaz hale gelmedikçe çoğunlukla önemsemediğimiz ağız ve diş problemleri, vücudumuzda telafisi mümkün olmayan rahatsızlıklara neden olurlar.

Ağız ve diş sağlığında en sık görülen ve diş kayıplarına neden olan başlıca iki hastalık vardır;

- Diş çürükleri
- Dişeti iltihaplanmaları

İyi temizlenmediği için dişler üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları, bakteri üretirler. Bu birikintilere bakteri plağı denir. Parmağınızı diş yüzeyinizde gezdirdiğinizde kayganlık varsa, bilin ki bakteri plağınız oluşmuştur ve hemen fırçayla temizlenmelidir. Bu saydam, yapışkan ve kaygan tabaka diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının ana nedenidir. Gözle kolay kolay görülmediği için çok sinsi ve tehlikeli bir düşmandır.

Cenap Adaş Ağız ve Diş Sağlığı

Plak tabakası şeffaftır, bu yüzden gözle görülmeyen sinsi bir düşmandır

Cenap Adaş Ağız ve Diş Sağlığı

Aynı ağızda özel yöntemlerle boyanarak görülür hale getirilmiş plak tabakası

Dişimizi gerektiği gibi fırçalayarak bakteri plağını dişlerimizin üzerinden tamamen uzaklaştırabiliriz. Ancak fırçalama işlemi bittikten kısa süre sonra yeniden bakteri plağı oluşmaya başlayacaktır. İşte günde bir kez fırçalamanın yeterli olmamasının nedeni budur. Fırçalama işlemi tercihen sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce olmak üzere günde en az iki kez yapılmalıdır. Böylece, oluşmakta olan plak tabakası zararlı olamadan ağızdan uzaklaştırılmış olacaktır.

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra parmağınızı yine diş yüzeyinde gezdirin. Matlaştığını, kayganlığın kaybolduğunu göreceksiniz. Artık rahatça uykuya dalabilirsiniz.

Bakteri plağının içinde üreyen mikroorganizmalar, karbonhidratları (şekerli gıdaları) parçalayarak asit üretirler. Ve bu asit, dişi küçük bir noktadan başlayarak giderek büyüyen bir şekilde çürütür. Tedavi edilmeyen çürüğün ilerleyerek dişin sinirlerine ulaşması sonucu iltihaplanma gündeme gelebilir. Bu iltihaplanmalar, vücudun diğer organlarına yayılarak çeşitli iltihap ve hastalıklara yol açarlar.

Cenap Adaş Ağız ve Diş Sağlığı

Temizlenmeyen bakteri plağı üzerinde zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşı oluşur

Bakteri plağının ürettiği diş taşı ve asitler dişeti iltihabına neden olurlar. Dişeti iltihabının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. Dişetinde giderek renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Unutmayınız ki; dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır.

Diş çürüğü ve dişeti iltihabından korunmanın tek yolu ağız ve diş bakımıdır...

Her baktığınız yerde değişik bir fırçalama tekniği önerilir size. Gerçekte, diş ve dişetine zarar vermeden plak temizliğine hizmet eden her türlü fırçalama iyidir. Yani bütün dişlerinizin bütün yüzeylerinden plağı uzaklaştırabiliyorsanız, dişetinize fırçayla masaj yapabiliyorsanız, sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olmaya devam edebilirsiniz...

Cenap Adaş Ağız ve Diş Sağlığı

Diş - dişeti birleşimine 45 derecelik eğimle yerleştirilerek dairesel ve titreşim hareketleri ile yapılan fırçalama, verimli ve etkili bir temizlik için en kolay yöntem olarak önerilebilir. Tabii ki fırçanın kıllarının dişler arasına giremeyeceğini, bu nedenle fırçalamanın tek başına yeterli olmayacağını, dişlerin birbirlerine temas ettiği ara yüzeylerindeki plağın ancak diş ipi kullanılarak uzaklaştırılabileceğini unutmamak gerekir.

Unutmayınız ki insanların yaşamları süresince sahip olabilecekleri en büyük zenginliklerden birisi de yaşamları boyu kendi doğal ve sağlıklı dişleriyle gülümseyebilmeleri, çiğneyebilmeleri ve konuşabilmeleridir.

Amerika'da çok bilinen bir söz vardır, belki de diş fırçalamanın önemini en iyi anlatan sözdür bu:

"You don't have to brush all your teeth.. Just the ones you want to keep"

Yani; "Bütün dişlerinizi fırçalamanıza gerek yok.. Ağzınızda kalmasını istediklerinizi fırçalayın, yeterli"

Bence siz de öyle yapın... Rahat edeceksiniz, emin olun...

Cenap Adaş Ağız ve Diş Sağlığı

Site içeriğinde bulunan bilgiler, diş hekimliği ve tedavi yöntemleri konusunda bilgilendirmek içindir.
Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Paylaş: